neděle 31. ledna 2016

Ledopádová "stovka", jako akce SWAT:)

Moje účast na Ledopádové stovce, byla do poslední chvíle ve hvězdách... Proto jsem se nakonec ani nedomlouval s nikým na společné cestě. Nechtěl jsem ty šoky kolem sebe na nikoho přenášet:). Plán zněl jasně -- když všechno půjde, v pátek pozdě odpoledne sednu do auta, přijedu sólo na start - sejdu se s Malým medvědem, odběhneme závod, maličko se zkulturníme a vyrazíme zpátky. Žádný velký polehávání:), doma na mě čeká práce a Deri:)...

I od mojí trenérky jsem měl jasné pokyny... Žádný velký závodění, je to těžký závod, hlavně se nezranit. Pojmout to celé jako kvalitní a potřebný trénink. Nikde se ale zase zbytečně nezdržovat, vyzkoušet seběhy, posílit nohy a mysl:). Moje nejmilejší to celé shrnula -- Hezky běž! Nijak se neloudej, už se na tebe těšíme..

Díky skříni je balení rychlé
A tak v pátek v pozdním odpoledni rychle cpu věci do báglu a do příruční tašky. Ještě spěchám rychle vyvenčit Deri, a tak žádný div, že vyjíždím o hodinu později, než jsem chtěl. Nepřevlečený, ve "psím" oblečení, nemám ani na nohou běžecké ponožky, ani vodu v lahvích. Dvakrát se vracím a vystupují z auta. Jednou pro hůlky a podruhé pro celý batoh s věcmi a lahvemi na vodu:). Zaklínám se svojí nejsilnější mantrou "Nejhorší je smrt z rozděšení":) a razím směr Mikulášovice. U Ústí jsem skvěle zabloudil. U rozestavěné silnice mě navigace tvrdošíjně nechá po okreskách objet okruh a znovu se vrátit před zákaz vjezdu. Mělo mě to varovat:). Moje přiblížení do cíle připomínalo Švejkovu cestu do Budějovic. "Teta Garmina" -- jak navigaci důvěrně oslovuji -- mě protáhla lesy a úzkými asfaltkami, neobydlenými končinami. Najednou vidím cedulku Mikulášovice10 km. Uff, to stíhám.. Po chvíli zabočíme zase do lesů.. Po čtvrthodině jízdy jsme v civilizaci a v ní cedulka, Mikulášovice 12km! . Ještě, že 12 je moje šťastné číslo, jinak by mě asi museli křísit.:)

Ve 20:50 zastavuji na parkovišti u potravin a začínám shánět školu a Malého medvěda. Ten mi naštěstí vyzvedl čip, takže mám nakonec asi 30 minut na to, abych se převlékl, nandal věci do batohu, zjišťuji, že jsem si ještě nevzal běžecké boty:), hůlky a že nemám nic na pití v lahvích. Přes zástupy běžců na startu se rychle prodírám a sprintuji k autu... Zavírám auto, vybíhám ke škole a už začínají odpočítávat(!). Naštěstí proti Pražské 100 si už zkušeně domlouváme, že MM bude na konci startovního pole.. Na začátku běhu nemám upnutý batoh, nasazenou čepici, v zubech držím klíče od auta, na ruce a kolem pasu navlečené čelovky, zápasím s hůlkami..:) . Upadla mi jedna hůlka a mapka a kousek se pro ně vracím, což Tomáš vtipně komentuje, že bez kontrol by mě diskvalifikovali, ale že bez klíčů od auta bychom byli totálně v háji -- oba dva:).

Ale přesně jak jsem říkal.. Nejhorší je smrt z rozděšení:), a tak běžíme a postupně sbíháme lidi před námi.. Nasazuji si čepici i čelovku, klíče zatím zapínám do kapsy u bundy, definitivně je dávám na dno batohu až na cca 50 km.. Jo jo, doba je děsně dynamická:)..

První a poslední výměna ponožek
Olaf a jeho družina se asi na mě a podobné vyloženě natěšili.. a tak se můžu pocvičit v lezení po rozhlednách, žebřících, uvědomit si, že závrať je něco, s čím se -- slovy psychologů -- dá úspěšně "pracovat"..:). První část závodu je pěkně běhatelná, postupně stahujeme další a další běžce.. Dokonce ještě u 60 km běžíme na úrovni Jerryho a Kristýny, což mi přijde na trénink už hodně slušné tempo. Stejně jako Lotrando, který slíbil otci, že nebude pracovat a dostává odpověď, že kácení stromů není žádná práce, ale "šolíchání".. Tak já na svůj dotaz jestli už jsme nezačali závodit, dostávám od Malého medvěda ujištění, že jsme v tréninku a v hospodě zase nijak nespěcháme. Houbelec! :) ...

Nic neříkám, jsem doslova a do písmene praštěný. Asi na 20km jsem přehlédl silnou větev a naběhl na ní. Rána do hlavy jako baseballovou pálkou. Málem mě to omráčilo. Jako v komiksech vidím kolem svojí hlavy hvězdičky, chce se mi zvracet. Pomalu to rozbíhám, asi po minutě v seběhu si málem vymknu kotník. Bolest .. no jaxvinja:). Ale jak jsem se začal soustředit na bolest kotníku, přestalo se mi chtít zvracet a hlava přestala bolet:). Přesně jak radí přírodní lékař... Nejlepší na bolest hlavy je sníst dvacet sedmikrásek. Až budete zvracet ty sedmikrásky, úplně zapomenete, že vás kdy bolela hlava..:)

Roztržený nesmek
Závod nám krásné plynul. Jak říkám, první část připomínala pověstné Jarní Šluknovsko, rozbahněné louky a polní cesty... Několikrát sebou švihnu, jednou se mi podaří rozštěp, podruhé téměř dokonalý provaz mě ubezpečuje, že stařecká ztuhlost ještě není úplně definitivní..:). Pak jsme ale zabočili do ledopádové části a bylo mi jasné, že jakékoliv predikce času vezmou za své:). Myslím, že jsme vylezli (jako tradičně) na všechny žebříky, řadu z nich pro velký úspěch tam i zpět:), většinu schodů jsme také navštívili. S turisty se motáme na zledovatělých stezkách pokrytých vodou. Jak jsme na začátku trénovali povely "nesmeky nasadit", "nesmeky sundat".. tak Malý medvěd už v tom získal dokonalou bravuru, i já jsem se také posunul dál.. Poškozené lanko na jedné botě se konečně utrhlo:), takže nasazování vyžadovalo výrayně lepší grif:).

Když jsme se ještě proháněli s Kristýnou a s Jardou, tak si říkám.. Nějak to pěkně běhá, copak se asi (v rámci dobrého tréninku) zase po*ere?:) A taky, že jo... Nezahojené krvavé puchýře z Tbilisi se ozvaly silou troubení u Jericha.:).. Moje paní pedikérka, která mi ve čtvrtek ošetřovala nohy říkala.. Ty hluboké puchýře nebudu odstraňovat. Aby vás to neomezovalo v běhu. Budou vás trochu chránit. Ale pokud se přesto udělají puchýře, budou ještě hlouběji, pod nimi, bolavější.. Co na to říci, moudrá to žena!:)...

Ale v rámci tréninku? Co si přát víc.. Zase jsem se ubezpečil, že se s tím dá běžet přes 50 km a to je zjištění cennější než příslušná bolestivá zkušenost. Připadal jsem si jako masochista na výjezdním zasedání:).. V druhé půlce už jsem moc nemluvil, říkal jsem si svoje povzbudivé dop*dele, dop*dele, když mi puchýře úspěšně vyplnily boty, už jsem neměl další ponožky, rozhodnutí je najednou přirozené -- nebudu nic ošetřovat, boty sundám až v cíli:). Po cestě k cíli ještě řešíme tradiční matematické problémy, jako je přepočítávání km na trase ke kilometrům v itineráři.:).. Jak už je na těchto akcích pravidlem, původní délka 109.5km je v realitě 125km, ale jsou to koneckonců jen čísla:).

V cílové hospodě nám Olaf dává medaile, 32. místo je slušné, celkový čas 22 hodin je pěkný, velká spokojenost. Natlačíme do sebe dršťkovou polévku, a "hupky šupky" zpátky na start a do školy, převléci se a směr Praha! Pravda na začátku musím častěji zastavovat, ztrácím pozornost, ale nakonec v 0:00 zastavují u Tomáše v Kobylisích, o půl hodiny později jsem ve Stodůlkách. Nádherné vítáni s Deri, očistná sprcha a rychle ošetření nohou.. V posteli v magickém čase 1:12, co si přát víc??

Byl to hezky závod a slovy moji trenérky, hodnotný trénink!

Všemu zdar! Našemu úsilí, ultra a kamarádům -- zvlášť!
Znovu se potvrdilo, že nikdy nic není tak šílené, jak to vypadá... Hlavně klid. Nejhorší je smrt z rozděšení!

12:)
PS. Leden vypadal jako šílený měsíc a hle.. Končím s magickou kilometráži 544.5km. Většinou pomalé km, ale některé byly pěkně úporné..:)
PPS. Fotky si postupně půjčuji z internetu L100, snad se na mě nikdo nebude zlobit.

27 komentářů:

  1. Ty vado... jako není fér se něčemu takovýmu smát, ale tys mi dal :-D A tvoje kilometráž je neskutečná, jsem žabař, já se zastavila v podstatě na polovině tvýho objemu (plus jednu patnáctistovku k tomu ;-). Ještě jednou díky za jeden z výstupů celé tréninkové akce, věřím, že co růží zvou, zváno jinak, bude běhat rychleji, dále a s větší lehkostí! :-D (asi jako když se písek sype... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. At ziji fremenske zeny!:) ... Kilometraz sice cca o 30km nizsi nez vloni, dalo by se po pravde rici, ze starnu..:).. Ale pokud vezmu do uvahy sluzebni cesty a vsechno okolo.. Tak velka spokojenost. I kdyz to zni divne, porad si myslim, ze primarni je, aby nas to bavilo:)..
      Vsemu zdar! Dunam .. zvlast! 12:)

      Vymazat
  2. Pěkný Honzo, kdybys v cíli 10 minut počkal, poplácal bych tě po rameni. Neboli, byls rychlej i za cílovou páskou! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Lado, museli jsme se minout o fous.. Sice jsem do sebe natlacil okamzite prinesenou drstkovou polevku rychlosti blesku:), ale z hospody jsme sli uz velmi volnym krokem..
      At se dari! Tak se treba zase nekde uvidime.. At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. My jsme se vlastně na jedné kontrole (40+km, druhá hospoda) viděli, přisedl jsem si k vašemu stolu, ale byli jste tak zaujatí přípravou na další cestu, že jsem ani neotravoval :-)

      Vymazat
    3. Tak to je mi lito! Presne jak jsi to rekl, asi jsem byl zabrany do nejakeho podruzneho problemu.. mozna jsem vymenoval ponozky a veril, ze zachranim nohy ..:)
      Priste se urcite prihlas! vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Neuvěřitelný, krásný, blahopřeju ... A to jste byli s MM na prahu poslední třetiny asi dvacátý! Jsem si říkal, že nějak pospícháte do Prahy, pak jste ale teprve začali chodit po hospodách. Blbě se to z internetu sleduje, příště vyrazím s vámi, aspoň na to pivo ... :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Myslim, ze v prvni puli nas oba bavila replika na Tvoji vyzvu k nejakemu vecernimu behu s pivem.. Vzdyt my jsme na vecernim/nocnim behu s pivem..:). Dokonce i par kratsich asfaltovych useku bylo:).. Priste ti prenecham nevigatora, vy dva byste me zbytecne ustvali..:)
      At se dari! Kamaradum.. zdar! 12:)

      Vymazat
    2. No to mě právě mrzí, že jsem chyběl na dalším podobném mejdanu :-) Ale co naplat, asfaltu málo, žebříků moc, v tuhle roční dobu nic pro mě ... nechám si to s vámi až na podzim! :-)) tb

      Vymazat
    3. Ja to naprosto chapu.. Tvoje dedikace a cilevedomost je inspiraci. Nemohl jsem si ale pomoci:).. V prvni casti roku me cekaji same hory, tak by bylo dobre neco nabehat v terenu..
      Vsak nejaky vecerni beh jiste prijde!! 12:)

      Vymazat
  4. Hezky! :) Tak at se ty puchyre rychle zahoji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik,,:)
      Ono to muze vypadat, ze ja jsem skryty masochista:), ale neni tomu tak... Mne tech mych "nozicek" a prstu bylo fakt lito!:).
      Je to zajimavy vylet.. Az budes zase v Cechach v zime.. stoji za to naplanovat. MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. :D Nevim, jestli to ne me neni trochu moc dlouhy. Ale kousek by urcite byl hezky, co jsem videla fotky tech rampouchu, tak je to fakt krasny.

      Vymazat
    3. Maji radu kratsich trati.. a vlastne se da udelat i krasny solo vylet temi ledopady a v okolnich piskovcovych skalach..
      Ses peknej drson, tady by se ti to hodilo..:).. 12:)

      Vymazat
  5. No bylo to prostě super, krásný výlet, báječná atmosféra, trošku pokecat o životě, zajít do pár opravdu skvělých hospod podél trati, trošku potrénopvat běhání, vyzkoušet zase noční běh, no prostě nádhera. Děkuji moc za společnost. Musím tě tu veřejně moc pochválit, to co tyvydržíš (to by zabilo i vola) úder do hlavy, že strom se vyvrací z kořenů, vyvrtnout si kotník do prvého úhle a přejít bez zastávky, prostě jen tak rozběhat, provaz na blátě, v sebězích jsi už tak dobrý, že za sebou zanecháváš i jestřába ve střemhlavém letu. Pak jen vyliješ krev z bot a sedneš do auta a ještě řídíš do Prahy.
    To opravdu zaslouží veřejnou pochvalu
    Ještě jednou moc dík, bylo to super.
    PS: Když doma viděli moje rozedření nohy, tak se ptali, jestli jsem normální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Pak jen vyliješ krev z bot a sedneš do auta" jsem si vzbudila děti :-D :-D :-D

      Vymazat
    2. :) .. MM by mel jit do nejake stand-up comedy:).. Umi skvele vystihnout atmosferu a prehanet..:). Te krve zase ze me tolik neteklo, cesta byla narocnejsi, protoze jsem zodpovedny ridic a preci jen unava a nevyspani z minulych dni a probehane noci zanechaly silnou stopu:). Ovsem to, ze jsem pri policejni kontrole nic nenadychal svedci a) o mem zodpovednem pristupu, b) o skvelem spalovani alkoholu behem behu. Nehodici se skrtnete:).
      Nicmene, MM byl naprosto luxusni navigator a pohodovy spolecnik. Navzdory narocnosti a vedlejsim vlivum (naraz do vetve a pokusy ziskat skokovite ohebnost a pruznost) jsem nemohl ztratit dobrou naladu. Ovsem jeho drzkopad, ktery zvladl bravurne jako Belmondo, jeste s vyskokem na nohy.. Chybela jen tradicni hlaska.. "Ja a mrtvy? jeste jsem si nezapalil svoji posledni cigaretu!:). Tohle se musim od nej jeste naucit!
      MSF! 12:)

      Vymazat
    3. Filoméne, můj mandlový oblek a tu růžovou košili! :-D :-D

      Vymazat
    4. V souvislosti s timto skvelym filmem (Zvire) se v reakci na nase "ledopady" nabizi replika:
      -Maiku, bolí tě něco?
      -No, nic. Trochu mě bolí všechno..
      :). MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Tahlencta stupnovana intenzita zazitku, to je na infarkt... rozecteny Jo Nesbo leti do kouta pokoje a ja si hryzu nehty u tvyho blogu. Kde se to zastavi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Ty hlasky o zastavovani -- to mas od Veverky Sudetskeho, ze?:) .. Bylo to narocne, ale fajn. A je pravda, ze i pres okamziky jisteho diskomfortu nedoslo na tradicni veverkovskou otazku:).. [Je to skutecne nas konicek, ze? Delame to pro radost?... To jen aby nevznikla nejaka mylka]
      Vsemu zdar! Nasemu "ultra-life":) .. zvlast! Uz se tesim na letni probehnuti u vas v Niedernsillu! 12:)

      Vymazat
  7. Těžce na cvičišti - lehce na bojišti! ...aneb "zřejmě slušnej oddíl" :-) A ty vaše (t-b a spol.) měsíční kilometráže nám sem radši ani nepiště!!! :-)))
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Kdepak.. nasi schovani a skromni znami a kamaradi (napriklad Roman, aka RID) nenapadne a jaksi plizive:) nabehaji o 150+ km za tyden vic.. a ani se nic nedeje:).. A uprimne, ber to tak, jak ja.. Beham kolik muzu, kolik me tesi.. a kolik stihnu:).
      Slysel jsem moudry postreh.. Pry kdybychom neblbli s nohama, s hospodama, s drzkopadama.. tak bychom byli v cili vyrazne driv -- jenze "pry" bychom zase nemeli o cem vypravet:). Jestli my to nevyhledavame? :).. Priste se na to MM zeptam!
      MSF! Nasim bojum zdar! Drz se!! 12:)

      Vymazat
  8. Ten tvůj popis roztržitosti před startem mě pobavil. Až zas budu před závodem chaotik (a to já umím) - uklidním se představou na tvoje zmatené úkony před vyběhnutím :) Jinak krásná akce-dlouhá a drsná, a přesto (nebo právě proto?) jste si to užili. Prostě správní HCITB.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ivus, vsem zucastnenym se ze srdecne omlouvam... Moje nejmilejsi rika, ze by to normalne naznacovalo toho "nemce":), ale ze tyhle zkraty mam odjakziva. [Coz me uklidnuje:)]. Pokud je neceho prilis, tak pro jednu vec zapominam druhou a jiz tak napnuty a sileny casovy rozvrh se stava jeste horsim.
      Krome velkych zavodu se casto da ustoupit a zkusit chybejici veci nahradit necim jinym, pripadne vyrazit s mantrou "co nemas, nepotrebujes":).
      Ovsem aspon trochu toho klidu a pohody musime nest s sebou. Obzvlast v obdobi zmatku... Kdyz neni klid v nas, nikde jinde ho nenajdeme:).
      MSF! At vse zvladneme! 12:)

      Vymazat
  9. Gratuluju Honzo. Objevil jsi metodu krvavých nohou jak zůstat bdělý za volantem druhou noc bez spánku? :-) Jste s MM prostě rychlíci, vy už v Praze a já sotva v Mikulášovicích, dobrá práce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no Pavle.. Uz jsem byl poradne unavenej, takze ani nohy nadranc to moc nejisti:). Proste jsem co chvili vylezl ven, omyl si oci vodou z lahve:), popil kafe nebo energetak a zase popojel dal..
      Hlavne, ze jsme vsichni dobehli a dojeli v poradku. On i ten muj dojezd na start byl drobet na knop:).
      Tak at se dari, at nam to beha.. a zase nekde!! MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...